top of page
Szerző képeUgodiTibor

Stílus alapok; a "nagy kettes".


Fotó: pinterest
Dupla gombolás üzleti megjelenésben

A nagy kettes azaz az alap öltözködési stílusok a férfiak számára; üzleti "business" formális, hétköznapi casual öltözködése. A mai korban már a határok elmosódnak a "nagy kettes" esetén az első kettőnél, mert a business casual elfogadott szinte már minden irodában, sajnos már a nagy pénzügyi cégeknél sem kötelező számos eleme, így "megúszós" lett ott is a "módi".

A szigorúan vett üzleti megjelenés követelménye a szürke vagy sötét kék két illetve háromrészes vagy dupla soros öltöny, fehér inggel és nyakkendővel. Az ing régebben mandzsetta gombos volt. Az előírás szerint fekete oxford típusú cipővel kiegészülve, de a monk is elfogadott volt. Mindenképpen ügyelve a kiegészítők esetén arra, hogy az semmiképp nem lehetett harsány színű, tehát kanárisárga nyakkendő vagy erős minták kerülendőek voltak.

Mára ez is változott, az öltönyök színe és mintázata lehet kihívóbb az ing sem csak fehér és a cipő színe sem szigorúan fekete, barna vagy sötétkék, sötét zöld is lehet, amennyiben az összhangban van az öltöny színével.

A business casual (lezser) ennél még megengedőbb, már nem követelmény a nyakkendő és az ing színe sem feltétlenül fehér. Bár itt jegyezném meg, hogy a sajnos hazánkban elterjedt "bazári" dupla legombolt gallérú, színjátszós, mintás ing még így is vizuális terrorizmussal ér fel.



Fotó: pinterest
Az elegancia felső foka a cipő.

A modern üzleti szett a kiegészítők esetén is sokkal engedékenyebb manapság, így a díszzsebkendők sem csupán egyszínű fehér vagy kék, lehet akár mintás és kissé élénkebb is, és nem csupán a szögletes elhelyezés, hanem a lezserebb begyűrt forma is elfogadott.

Amennyiben nem viselünk nyakkendőt én javaslom ezt a kis kiegészítőt, mivel emeli az eleganciánk fokát.

Természetes, hogy a kor sokkal elfogadóbb az öltöny mellett a zakó és egyéb nadrág kombinációval is az üzleti outfit esetén. Chino és egyéb vászonnadrágok előnyben, de itt én a farmernadrágot tiltanám, nem idevalónak tartom.


Fotó: Susann Jonas
Üzlethez öltözve.

Én már mint látható a képen a formális üzleti outfitet lazábbra vettem, a sötétkék rácsmintával a halványlila inggel és sárga alapon apró mintás nyakkendővel. Nincs nagy szabálysértés, egyszerű, de mégis valahol elegáns a "formaruha".


Fotó: pinterest
A lezser casual megjelenés téli formája.

Második stílus a casual az az a nem formális lezser hétköznapi megjelenés. A jellemzője a nincs szabály lenne, de ez nem azt jelenti, hogy elő lehet kapni az otthoni imádott szöszmösz "macinacinadrágot" és a kifakult, kinyúlt pólót és a vagy a lestrapált kitérdesedett farmert.

A szabály itt is a színekben, mintázatban és szabásban harmonikus összeállítás elérése lesz.

Itt nincsenek kötelező elemek, szabadon használható a zakó és zakó nélküliség. Amennyiben mégis zakót veszünk lehet szabadabb a mintázat és a színek használata is, de ne feledjük a színek kombinációjának hatásait.

A nadrág természetesen itt már lehet a farmer is, de vannak akik még itt is inkább a chino vagy egyéb szövetnadrágokat preferálják.

Pulóver télen vagy a garbó, nyáron tavasszal a póló is társa ennek a stílusnak. Az ing egyfajta játék lehet, ha azt is a stílusosság mellett tesszük, értem ezt az alatt, hogy nem lesz "gagyi" vagy "túltolt" . A bőrdzseki és bőrből készült zakók is remek elemek ennél a megjelenésnél.


Fotó: pinterest
A bakancs illik a farmerhez.

A casual cipő szintén a szabályokat kerüli, de mégis ha túlzott mintázatú, vagy többfajta színt használ már inkább kelt visszatetszést. Itt is lehet a kevesebb néha több elve mellett haladni. A képen látható bakancs szinte vonzza a farmert, de közben egy chino nadrág is illene hozzá.

A formális oxford vagy monk is szerepelhet, egyfajta feltűnést keltve, de általában nem ezt a cipőtípust képzeljük el a casual mellé. A sneaker és derby típus inkább szembejön.


Fotó: Susann Jonas
Business casual vagy sima casual?

A képen egy rejtvény van; üzleti casual vagy sima casual van rajtam. Mai felfogás szerint, nem "kisujj eltartott mód" ez simán beleférne az üzleti hétköznapi megjelenésbe, de félek, hogy bírálóim megköveznének a szettet látva. Így marad a sima casual.

Cipő "játékos" monk, hozzá egy színes chino nadrág, felül rácsmintás mellény és zakó fedi a fehér mandzsetta gombos inget.

Káosz?

Sokak számára az lenne. Miközben semmi más mint egy játék a hétköznapi üzleti casuallal.

Ennyire egyszerű ez.

Ami a végére a legfontosabb, sosem viseljük a "nagy kettest" formális eleganciát megkövetelő helyeken és eseményeken. Ott az előírásnak megfelelő szettet kell felvenni, mert alulöltözöttek leszünk. Bár tudom, mára már az is "kiöltözöttnek" számít, ha egy férfi zakót vesz magára ...


A blogot a Power Blet Kft támogatta.


További tanácsokért olvasd a blogom, látogasd az instagram, TikTok, facebook és pinterest oldalamimat. Jelentkezz személyes stílustanácsadásra.


Barátsággal;


Tibor

200 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comentarios


Post: Blog2 Post
bottom of page